Záložní internet na Mikrotik routeru

S pravidelnějším Homeofficem jsem narazil na problém občasných výpadků ISP, které jsou v některých chvílích skutečně kritické a funkční internet má cenu zlata. Rozhodl jsem se tedy využít datovou SIM kartu jako záložní internetové připojení, ideálně s automatickým překlopením.

Stávající konfigurace:

RB951G-2HnD jako hlavní router

  • verze 6.49 (poslední Stable)
  • ether1 jako WAN port (AP Providera s prvním NATem)
  • ether2-5 LAN porty v Bridge (druhý NAT)
  • CAPsMAN pro WiFi
  • další nedůležité nastavení…

LTE USB modem

  • Alcatel OneTouch 4G PLUS
  • Později Huawei E3372h-320

Ač se oba LTE modemy vizuálně příliš neliší, jejich způsob nastavení byl v obou případech zcela jiný. Zatímco Alcatel Mikrotik ihned poznal a choval se k němu jako LTE modemu, Huawei jsem musel nakonfigurovat jako PPP Clienta (prý v Router OS 7.x už ho najde taktéž jako LTE, ale ta zatím není Stable):

/interface ppp-client
add apn=internet default-route-distance=2 dial-on-demand=no disabled=no name=ppp-out1 password=internet port=usb1 user=internet

Podle některých internetových zdrojů je maximální rychlost v této konfiguraci cca 21Mbit, nicméně vzhledem ke slabšímu signálu v lokalitě jsem se i při přímém zapojení modemu do PC nedostal přes 12Mbit Down/Up. To je i hlavní důvod změny modemu, na Huawei jsem připojil externí anténu se ziskem 5 db nasměrovanou na nejsilnější BTS v okolí (-66db, přímá vzdálenost téměř 9 km).

Důležitý parametr je default-route-distance=2 který určuje, že pakety se mají primárně routovat přes jiné, bližší připojení s distance=1

Dále jsem nastavil Interface list WAN, ve kterém jsou obě internetová připojení. Tento list jsem následně propagoval do Masquerade pravidla na FW (NAT)

/interface list member
add comment=defconf interface=bridge list=LAN
add comment=defconf interface=ether1 list=WAN
add interface=ppp-out1 list=WAN

/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat comment=“defconf: masquerade“ ipsec-policy=out,none out-interface-list=WAN

V základním nastavení routování se záložní linka použije pouze v případě, že primární linka se fyzicky odpojí, což ale není typický příklad výpadku u primárního ISP. Proto jsem podle tohoto návodu doplnil rekurzivní routování podle pingu na IP adresu googlu 1.1.1.1:

/ip route
add check-gateway=ping comment=Primarni_linka distance=1 gateway=1.1.1.1
add comment=Zalozni_linka distance=2 gateway=ppp-out1
add comment=Test_Primarni_linky distance=1 dst-address=1.1.1.1/32 gateway=192.168.1.1 scope=10

U tohoto článku nemůžete přidávat komentáře.